Mandala – cercul sacru

Ce reprezinta mandala?

Cercul: simbolul eternului flux al energiei cosmice, care se misca succesiv spre interior, spre centru, si spre in afara, ca o respiratie nesfarsita… Insasi denumirea de mandala, de origine sanscrita, inseamna simultan cerc si centru.

Mandala reprezinta, pe scurt, o creatie in forma de cerc – pattern-ul ce se regaseste in toate structurile vietii.

Prin constructia sa circulara, ea pastreaza si transmite caracteristicile simbolice universale ale cercului si, in acelasi timp, prin variatiile componentelor si semnelor din care este alcatuita, reda intelesuri particulare profunde.

Design-ul sau, de obicei simetric, atrage si centreza atentia, pentru ca intreaga fiinta sa intre in contact cu propria esenta. De aceea, scopul original al crearii si contemplarii mandalelor a fost cel de instrument ce faciliteaza meditatia, pentru a trezi Sinele.

Datorita faptului ca ne ajuta sa ne conectam cu divinitatea din interiorul nostru, mandala este considerata un “cerc sacru”.

Functiile sale spirituale, vindecatoare si simbolice sunt cunoscute si folosite din vechime in toate culturile si civilizatiile lumii.

Cunoscutul psihoterapeut si psihiatru elvetian Carl Gustav Jung, fondator al psihologiei analitice, a redescoperit aceste proprietati ale mandalei printr-o intensa activitate de sondare a profunzimilor Sinelui personal si apoi prin lucrul cu pacientii sai. El a rezumat filosofic calitatile acestei forme, denumind-o “arhetip al intregului”.

Cuvintele sale sunt evocatoare pentru a reda, sintetizat, semnificatia mandalei: “Mandala este centrul. Este exponentul tuturor cailor. Este calea catre centru, catre individuare.”

mandala detaliu

A lucra cu mandale ne deschide catre a simti, exprima si aprecia frumusetea si armonia dinauntrul si din afara noastra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s